آیین گرامیداشت شصت و نهمین سالگرد واقعه ۱۶ آذر بر سر مزار سه دانشجوی شهید سال ۱۳۳۲ در آستان امامزاده عبدالله شهرری برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ری، آیین بزرگداشت شصت و نهمین سالگرد شهدای دانشجوی 16 آذر عصر امروز به یاد سه دانشجوی شهید "احمد قندچی، مهدی شریعترضوی و مصطفی بزرگنیا" بر مزار این شهدا با حضور مسئولان شهرستان ری و تعدادی از دانشجویان و به ویژه دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد شهرری در بقعه امامزاده عبدالله (ع) برگزار شد.
در این مراسم حاضران پس از قرائت فاتحه به مقام شامخ 3 شهید دانشجو با اهدای گل و ادای احترام با آرمان والای آنان تجدید پیمان کردند به مقام شامخ شهدای دانشجو ادای احترام کردند.
گفتنی است مصطفی بزرگ نیا، مهدی شریعت رضوی و احمد قندچی سه شهید دانشجو شهرری در جمع اعتراض دانشجویان به سفر نیکسون شرکت داشتند که توسط رژیم پهلوی به شهادت رسیدند و در امامزاده عبدالله (ع) شهرری به خاک سپرده شدند.
در روز 16 آذر چه گذشت؟
در روز 16 آذرماه 1332 دانشجویان مانند روزهای گذشته خود را آماده برپایی تظاهرات دیگری در محیط دانشگاه و خیابانهای اطراف کردند اما شواهد نشاندهنده آن بود که کارگزاران دولت کودتا بهمنظور فراهم آوردن وضعیت مناسب و آرام کردن جو آن روز جامعه برای پذیرایی از معاون رئیسجمهور آمریکا و در آستانه ورود وی به تهران، بهمنظور رویارویی با اعتراضهای فزاینده دانشجویان، در آمادهباش به سر میبردند و عزم خود را جزم کردند تا از دانشجویان زهرچشم بگیرند تا مذاکرات نیکسون با مقامات ایرانی در کمال آرامش انجام شود.
در این روز اوضاع تهران و به ویژه دانشگاه تهران و خیابانهای منتهی به آن غیرعادی بود و دانشجویان هنگام نزدیک شدن به دانشگاه، پی به افزایش چشمگیر مأموران و تجهیزات فوقالعاده آنان بردند. رژیم در اقدامی کمسابقه، نیروهای لشکر دو زرهی را به دانشگاه اعزام کرد، از بامداد آن روز، همه، وقوع یک حادثه را پیشبینی میکردند.
دانشجویان با درک و شم سیاسی خود هوشیارانه سعی داشتند کمترین بهانهای به دست بهانه جویان ندهند اما جو کاملاً ملتهب بود. اندک زمانی بعد، سربازان مسلح به داخل دانشکدهها هجوم آوردند و عده زیادی از دانشجویان و حتی استادان را دستگیر کردند و مورد ضربوجرح و فحش و ناسزا قرار دادند.
دانشجویان در برابر این اقدام تحریک آمیز بردباری به خرج دادند و با متانت و سکوت، صرفاً وقایع را زیرنظر گرفتند. اندک زمانی بعد در حالی که عقربههای ساعت حدود 10 بامداد را نشان میداد و دانشجویان سر کلاسهای درس بودند، ناگاه شماری از سربازان دسته "جانباز" لشکر زرهی به همراه عدهای سرباز معمولی به دانشکده فنی یورش بردند. دستاویز آنان برای ورود به دانشکده، شناسایی عدهای از دانشجویان ِ بهزعم آنان شورشی و اخلالگر بود که در خلال روزهای گذشته به نظامیان بیاحترامی کرده بودند.
مهندس خلیلی، رئیس دانشکده فنی بهمنظور پیشگیری از هرگونه درگیری و خونریزی احتمالی، دستور داد زنگ کلاسها پیش از موعد زده شود و به همراه دکتر عابدی، معاونش، چند تن از خدمتگزاران دانشکده را مأمور کرد به کلاسهای درس رفته و از طرف آنان به دانشجویان اطلاع دهند که هر چه زودتر، با آرامش و بدون شعار دادن از دانشکده خارج شوند و متعاقب آن بیسروصدا محیط دانشگاه را ترک نمایند.
هنگامیکه دانشجویان در حال خروج از دانشکده بودند به یکباره با یورش سربازان مسلح و حمله آنان با سرنیزه مواجه شدند که بر اثر آن عدهای از دانشجویان مجروح شدند.
اقدام سبعانه نیروی نظامی، واکنش برخی از دانشجویان خشمگین را برانگیخت. دانشجویان به هنگام دفاع از خود و عقب نشینی در برابر حمله سربازان مسلح به شعار دادن روی آوردند.
افراد "جانباز" که به فرمان تیمسار تیمور بختیار، فرمانده لشکر به دانشگاه آمده بودند به دانشجویان بیدفاع در دانشکده فنی تیراندازی کردند که در نتیجه، پیکر سه دانشجوی دانشکده فنی به نامهای "مهدی شریعت رضوی"، "مصطفی بزرگ نیا" و "احمد قندچی"، در سرسرای دانشکده فنی به خون آغشته شد و تعداد زیادی از دانشجویان زخمی شدند.
انتهای پیام/